Geplaatst op Geef een reactie

IT’ers recruiten moeilijk? Niet met deze 5 tips

IT recruitment

De vraag naar IT’ers groeit met de dag. Werk aan de winkel dus voor recruiters. Jouw taak is eigenlijk best simpel: zorg dat je je met een goed verhaal en optimale kandidaatervaring onderscheidt van de concurrentie.

Door Jacco Valkenburg

Volgens de krantenkoppen is er een enorme schaarste aan IT’ers. En dat klopt, als je de IT-arbeidsmarkt op macro-economisch niveau bekijkt. Als recruiter heb je echter te maken met de praktijk van alledag. En die bezie ik zo: er zijn hartstikke veel IT’ers, ze werken nu alleen nog ergens anders. Er zijn dus heel veel geschikte kandidaten voor de vacature waarvoor ik invulling zoek, ik hoef er alleen nog maar voor te zorgen dat die van mij opvalt. Dat die vacature aantrekkelijker is dan de vele andere banen.

In mijn Masterclass IT Recruitment deel ik met collega-recruiters talloze tips en inzichten. Wist je bijvoorbeeld dat de vacaturedruk op junior-IT’ers vijftien keer zo groot is als die op senior-IT’ers? Met deze kennis op zak kun je opdrachtgevers beter adviseren: in tegenstelling tot wat men denkt is het dus soms simpeler om een senior te vinden dan een junior-IT’er.

Hieronder deel ik nog een paar tips.

Een echt wervende vacaturetekst

Wees specifiek. Een van mijn opdrachtgevers had laatst een vacature voor software engineer openstaan. Daar kwamen echter maar weinig reacties op omdat ze zoveel mogelijk mensen er mee wilden aanspreken. Men kon immers iedereen gebruiken was de gedachtegang. Op mijn advies werden er verschillende vacatureteksten gemaakt: een voor junior, een voor medior, een voor senior en een voor principal software engineer. Toen kwamen er tientallen reacties binnen.

Wees ook specifiek over de skills die je verwacht van de IT’er: noem bijvoorbeeld ook de programmeertalen die iemand moet kennen in de functietitel. Dit alles begint met een goede jobintake, waar ik in dit blog over vacatureteksten ook al iets over schreef: vraag voor je de vacature schrijft eerst heel goed uit wat de functie precies behelst.

Optimale kandidaatervaring

Omdat er zoveel vraag is naar IT’ers heb je te maken met veel concurrentie. Wel kun jij er als recruiter alles aan doen om de kandidaatervaring te optimaliseren en je daarmee te onderscheiden.

Recruitment is sales. Snelheid én een persoonlijke benadering zijn daarbij vaak doorslaggevend. Als iemand reageert op een vacature, bel diegene dan meteen even. Door dat contactmoment creëer je direct een relatie met de kandidaat; die voelt zich meer betrokken bij de vacature en zal meer geduld hebben in het vervolgtraject. Zorg in dat traject ook dat je zelf bij het gesprek aanwezig bent en dat dat gesprek gestructureerd en professioneel verloopt. Durf daarna snel beslissingen te nemen want dat doet je concurrentie ook.

Door de ervaring van de kandidaat centraal te stellen in alles wat je doet, zul je positief opvallen bij die kandidaat.

Beter IT’ers selecteren met online testen?

Een ontwikkeling die al een paar jaar gaande is, is dat steeds meer recruiters IT-kandidaten vragen al voor het eerste gesprek een online test te doen, bijvoorbeeld op IKMnet of Codility. Dat is een goede manier om vaardigheden in een bepaalde programmeertaal te toetsen of om theoretische kennis te testen. Dit levert in ieder geval nuttigere informatie op dan een cv. En op motivatiebrief selecteren is achterhaald, zeker bij selectie van IT’ers.

Maar let op. Ook hierbij is die kandidaatervaring belangrijk. Als reactie op een sollicitatie meteen zo’n test toesturen, werkte een paar jaar geleden misschien nog, maar nu is er zo’n overdaad aan testen in sollicitatietrajecten dat kandidaten hierom eerder afhaken.

Ik heb daarom m’n aanpak gewijzigd: ik bel altijd even als iemand gesolliciteerd heeft, vertel over die test en stuur ‘m dan pas toe. Ook hier is een relatie opbouwen en een relatie creëren dus de strategie. Bij een van mijn opdrachtgevers nam het aantal kandidaten dat de test niet maakte door deze aanpak af van 30 naar 10 procent.

In mijn Masterclass IT Recruitment ga ik dieper in op de specifieke uitdagingen van recruiters in de IT. Ik leer je om slimmer gebruik te maken van de middelen die je ter beschikking staan en om zo zaken fundamenteel anders aan te pakken dan de concurrentie. Interesse? Hier kun je je aanmelden.

Jacco Valkenburg is recruitmentexpert en een van Nederlands bekendste auteurs en bloggers op dit gebied. Hij schreef 5 boeken waaronder ‘Recruitment 3.0‘. Hij helpt organisaties als Knab, TomTom, Blokker, KPN en Canon succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving — van strategie tot realisatie.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws

Hoezo is de arbeidsmarkt krap??

"De arbeidsmarkt is krap" is net als zeggen dat er geen ijsjes meer zijn omdat de ijssalon om de hoek geen pistache meer heeft!

Lees meer

Onbenut opleidingsbudget: Jouw kans als HR-professional en Recruiter

Benut opleidingsbudget of subsidie-regelingen: 80% van de cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen bevat afspraken over leren, ontwikkeling en scholing.

Lees meer
Lees alle artikelen