Geplaatst op Geef een reactie

Onbenut opleidingsbudget: Jouw kans als HR-professional en Recruiter

Geld biljetten van 10, 100, 200 en 500 euro voor opleidingsbudget trainingen

Stel je voor, er ligt 1,5 miljard euro op tafel en niemand pakt het op. Gek idee, toch? Toch is dat precies wat er elk jaar gebeurt met het opleidingsbudget in Nederland. Bijna 80% van de cao’s geeft groen licht voor leren en ontwikkelen, en toch blijft een groot deel van dat geld ongebruikt.

Waarom blijft zoveel geld liggen?

Soms weten medewerkers simpelweg niet dat dit opleidingsbudget bestaat. Of misschien zijn de regels om eraan te komen te ingewikkeld. Het kan ook zijn dat het gewoon niet in de bedrijfscultuur zit om actief aan scholing te doen. Maar hier komt het belangrijkste deel: jij kunt dit veranderen.

Kijk verder dan je werkgever. Welke subsidieregelingen zijn er?

Het is belangrijk te beseffen dat als jij of jouw medewerkers scholing nodig hebben, er meer opties zijn dan alleen het opleidingsbudget van de werkgever. Hier is een beknopt overzicht van alternatieve bronnen voor scholingsfinanciering:

  1. Leerwerkloketten – Op leerwerkloket.nl kun je advies krijgen over leren en werken, en welke scholingsmogelijkheden er zijn in jouw regio.
  2. UWV-scholingsbudgetten – Het UWV biedt budgetten voor omscholing of bijscholing die je carrière een boost kunnen geven. Bij Recruiter University volgen regelmatig cursisten een opleiding tot recruiter t.w.v. 5000 euro.
  3. Sectorinstituut Transport en Logistiek – Voor professionals in transport en logistiek biedt stl.nl subsidies aan tot maximaal 3.000 euro.
  4. A+O Metalektro – Werkzaam in de metaal- en elektrotechnische industrie? Op ao-metalektro.nl kun je tot 90% van je opleidingskosten gesubsidieerd krijgen, tot een maximum van 1.000 euro.
  5. Werktuig PPO – Voor iedereen die werkzaam is in de creatieve of culturele sector, dekt werktuigppo.nl een derde van de totale opleidingskosten.
  6. Twents Fonds voor Vakmanschap – In Twente biedt twentsfondsvoorvakmanschap.nl financiële ondersteuning voor scholing en ontwikkeling.

Dit is maar een kleine selectie van subsidiepotjes die beschikbaar zijn. Voor jou als HR-professional of recruiter ligt hier een gouden kans.

De rol van HR en recruiters: Jij kunt het verschil maken

Als HR-professionals en recruiters, is het de taak om niet alleen talent te vinden en te behouden, maar ook om te zorgen dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen en hun volledige potentieel kunnen bereiken. Dit houdt in dat je actief moet communiceren over de beschikbare opleidingsmogelijkheden en het belang van voortdurende scholing moet benadrukken. Het gaat hierbij niet alleen om het verbeteren van individuele vaardigheden, maar ook om het versterken van het gehele bedrijf.

Dit is jouw moment om te schitteren en te zorgen dat jouw team de beste training en ontwikkeling krijgt. Hoe? Door proactief dit budget te claimen en te gebruiken voor gerichte opleidingen. Bijvoorbeeld door iedereen die betrokken is bij selectie van personeel een training Selectiegesprekken & competentiegericht interviewen te geven.

Hoe kunnen we dit opleidingsbudget effectiever benutten?

✅ Verbeter de communicatie
Zorg ervoor dat iedereen weet dat er budget beschikbaar is voor hun ontwikkeling. Gebruik nieuwsbrieven, intranet en regelmatige meetings om dit te communiceren.

✅ Maak het simpel en vereenvoudig de procedures
Zorg dat het aanvragen zo makkelijk mogelijk is. Niemand moet door een doolhof hoeven navigeren om beter te worden in zijn werk. Maak ook toegang tot opleidingsfondsen zo eenvoudig mogelijk. Een duidelijke handleiding kan al een groot verschil maken.

✅ Creëer een cultuur van groei
Laat zien dat leren gewaardeerd wordt. Maak van jouw bedrijf een plek waar groei en ontwikkeling dagelijkse kost zijn. Als mensen zien dat hun inspanningen om te leren erkend en beloond worden, zullen ze veel eerder geneigd zijn om opleidingsmogelijkheden aan te grijpen.

✅ Maak persoonlijke ontwikkelingsplannen
Ga zitten met je teamleden. Stel samen een plan op dat niet alleen hun carrièredoelen ondersteunt, maar ook de doelen van de organisatie. Dit maakt het veel eenvoudiger om budget te rechtvaardigen en toe te wijzen waar het het meest effect heeft.

Neem het initiatief

Wacht niet op goedkeuring of initiatief van bovenaf. Als HR-professional of recruiter ben jij in de unieke positie om deze verandering te sturen. Pak die kans. Door actief opleidingsbudgetten aan te spreken, toon je niet alleen leiderschap, je bouwt ook direct aan een sterker, slimmer team.

Denk eraan, dit ongebruikte geld is niet alleen een verloren kans voor persoonlijke groei, het is een verloren kans voor het hele bedrijf. Investeer in jouw mensen, en je investeert in de toekomst van jouw organisatie. Dit is jouw kans om echt een verschil te maken, dus waarom zou je die niet grijpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *