Geplaatst op 1 Reactie

Recruitment trends en ontwikkelingen in 2021-2022

Ondanks de onzekere arbeidsmarkt zijn een paar belangrijke recruitmenttrends zichtbaar en blijvend. Want zodra de economie zich herstelt, en dat doet deze waarschijnlijk in een K-shape, dan zijn er veel vacatures te vervullen. De COVID-19 pandemie en versnelde technologische ontwikkelingen geven een dubbele verstoring op de arbeidsmarkten, waarbij het onwaarschijnlijk is dat veel banen zullen terugkeren. Daar staat tegenover dat er naar verwachting nieuwe banen ontstaan als gevolg van veranderende vraagpatronen en het gebruik van nieuwe technologieën in sectoren zoals de groene economie, de zorgeconomie en de onderwijssector, evenals nieuwe rollen in data en AI in alle bedrijfstakken en sectoren.

Meer dan voorheen zullen dat onvervulbare vacatures zijn want het arbeidspotentieel is uitgeput door demografische veranderingen (bron: TNO, CBS). De grote vraag naar technische vakmensen, ict, zorgpersoneel, onderwijs, fietsenmakers en andere ambachten neemt alleen maar toe. Maar ook andere sectoren gaan last krijgen van de uitstroom de komende 8 jaar van 1,9 miljoen werkenden terwijl daar 1,6 miljoen nieuwe werknemers tegenover staan.

Werk aan de winkel dus voor recruiters! Jouw taak is eigenlijk best simpel: zorg dat je je met een goed verhaal en optimale kandidaatervaring onderscheidt van de concurrentie. Je moet dan wel op zoek naar nieuwe manieren om de beste kandidaten te werven. Want alleen een advertentie plaatsen is dan niet genoeg; een creatieve en persoonlijke benadering is een must.

Op technologisch gebied is er bovendien een ware revolutie gaande die een potentiële goudmijn zijn voor recruiters. Van het automatiseren van sourcing en marketing tot datagedreven, objectieve selectie van personeel.

De werkelijkheid is natuurlijk een stuk ingewikkelder. De meeste recruitment-afdelingen of -bureaus zijn niet eens op weg om datagedreven te worden. De arbeidsmarkt zal fluctueren, er is een tekort aan vakmensen, of de juiste kandidaten reageren niet. Managers zullen vragen om meer kandidaten te zien, zelfs nadat ze de besten hebben ontmoet, kandidaten zullen hun interesse verliezen of worden benaderd door de concurrentie, enzovoort. Wat het nog lastiger maakt is dat het technologielandschap gefragmenteerd en complex is, met talloze aanbieders om uit te kiezen, die allemaal beweren werving efficiënter en effectiever te maken.

Recruitment is een vak waar veel recruiters inrollen, zonder dat ze er een speciale opleiding voor gevolgd hebben. Hoe kan het dan dat sommige recruiters of organisaties schijnbaar zonder moeite personeel weten aan te trekken? En dat vaak ook nog eens sneller en tegen lagere kosten?

Als je met zeer ervaren of goed opgeleide recruiters werkt, ga je ontdekken hoe het beter en slimmer kan. De vakexperts en trainers van Recruiter University zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen en weten uit eigen jarenlange ervaring wat succesvol werkt. Zij delen die kennis graag en helpen je bij het professionaliseren van jouw aanpak.

Hulp nodig? Bel of mail ons gerust

1 gedachte over “Recruitment trends en ontwikkelingen in 2021-2022

  1. […] Herscholing en bijscholing wordt essentieel de komende jaren om invulling te geven aan nieuwe banen die ontstaan. Maar het is ook echt noodzakelijk om iets te doen aan de mismatch op de arbeidsmarkt met aan de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *