STAP-budget aanvragen

Met het STAP-budget kan je als particulier/ burger op kosten van de overheid een training volgen bij een erkende opleider met het NRTO-keurmerk. Iedereen kan een bedrag tot €1000 inclusief btw per jaar aanvragen. Jij dus ook!

Op deze pagina vind je een overzicht van alle relevante informatie rondom de STAP-regeling, over het STAP-budget aanvragen en essentiële tips om optimaal gebruik te kunnen maken van de regeling. We werken dit overzicht voortdurend bij.

Start je STAP-budget aanvraag

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. De overheid wil je met deze regeling helpen om je te ontwikkelen tijdens je loopbaan en je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

De subsidieregeling STAP-budget is een regeling van de Nederlandse overheid waarmee werkenden en werkzoekenden €1000 inclusief btw per jaar kunnen krijgen voor het volgen van opleidingen of trainingen. Je hoeft dit bedrag niet voor te schieten.

Ook als de opleiding of training duurder is dan €1000 kun je hiervoor gebruikmaken van het STAP-budget. Het restbedrag is dan voor jouw eigen rekening of mag je door een andere persoon laten betalen. Als je werkgever (of een andere partij) wil bijdragen, dan moet je dat zelf afhandelen met die persoon/ partij. Alle prijzen op onze website zijn exclusief btw. Er komt nog 21% btw bovenop de getoonde prijzen.

Per jaar mag je het STAP-budget maar één keer aanvragen, ook al heeft je training minder dan €1000 gekost. Het STAP-budget aanvragen voor meerdere trainingen per jaar kan dus niet.

Wie komt in aanmerking voor de STAP-regeling?

Zowel werkenden als werkzoekenden kunnen het STAP-budget krijgen. Het maakt niet uit of je in loondienst bent, ZZP’er of ondernemer bent, of momenteel geen werk hebt. De STAP-subsidie kan worden verstrekt aan een persoon die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt.

De werkgever speelt geen rol in de aanvraag van het STAP-budget. De subsidie is ontwikkeld voor burgers. Dus je kunt alleen als particulier/ burger het STAP-budget aanvragen, niet via jouw organisatie of eigen onderneming.

Je kunt STAP-budget voor een training krijgen als je:

 • Tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd bent.
 • Burger van de EU bent, of partner van een EU-burger bent.
 • In de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voor de kalendermaand van je aanvraag ten minste 6 maanden verzekerd bent geweest voor de volksverzekeringen.
 • Dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt gekregen en er nog budget is.
 • Voor de opleiding STAP-budget kan krijgen (dat is het geval voor elke opleiding en training van ons).

Welke training kun je volgen met de STAP-subsidie?

Voor al onze opleidingen en trainingen kun je het STAP-budget gebruiken. Maak een keuze en neem vervolgens contact met ons op. Je ontvangt van ons een STAP-aanmeldingsbewijs die je nodig hebt bij aanvraag van jouw persoonlijke STAP-budget. Doe dat op het eerste uur van onderstaande tijdvakken!

Ons aanbod is staat geregistreerd onder opleider “RecruitmentTraining.pro” op de officiele site stapuwv.nl/p/scholings-register

De Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) heeft ook een handig overzicht met veelgestelde vragen gepubliceerd.

Wanneer kun je het STAP-budget aanvragen?

Je kunt de STAP-subsidie aanvragen via het STAP-portaal. Als je van deze subsidieregeling gebruik wil maken, is het verstandig om de eerste dag van het tijdvak aanspraak te maken op het STAP-budget. Ieder tijdvak kent namelijk een subsidieplafond en OP=OP. Binnen elk tijdvak is er ruimte voor ongeveer 40.000 aanvragen.

Aanvraag en tijdvakken in 2023

Aanvragen STAP-budget Eerste startdatum Uiterlijke startdatum
1 mei; aanvragen kan nog! 29 mei 2023 1 januari 2024
3 juli 2023 31 juli 2023 2 maart 2024
4 september 2023 2 oktober 2023 30 april 2024
1 november 2023 29 november 2023 30 juni 2024

Is het budget op? Dan is aanvragen weer mogelijk bij het eerstvolgende tijdvak.

Welk aanvraagtijdvak is van toepassing?

Er wordt subsidie verstrekt voor scholing die start vanaf 4 weken na de dag van de subsidieaanvraag en binnen 6 maanden na de sluiting van het aanvraagtijdvak waarin de subsidieaanvraag is ingediend. In een enkel geval kan van deze regel worden afgeweken.

Wat heb je nodig voor jouw STAP-aanvraag?

Voor de aanvraag van het STAP-budget is de volgende informatie nodig:

 • Je geboortenaam, huidig woonadres en geboortedatum voor het STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider.
 • Het STAP-aanmeldingsbewijs voor de scholing (deze krijg je van ons en voeg je toe als bijlage).
 • De training waarvoor je subsidie aanvraagt, de startdatum en de einddatum.
 • Zorg ervoor dat je via DigiD kunt inloggen. Kun je nog niet inloggen via DigiD? Vraag dan hier een DigiD aan.

De belangrijkste tips

 • Zet het begin van alle aanvraagtijdvakken in je agenda. Het budget voor de regeling is beperkt. De regeling heeft voor ieder aanvraagtijdvak een studieplafond van € 36 miljoen.
 • Boek ruim voor start van elk tijdvak een geschikte opleiding of training. Zo vergroot je de kans dat er nog overheidsbudget beschikbaar is.

Jouw stappenplan voor STAP-budget

 1. Je ziet een interessante training bij ons die je met STAP-subsidie wilt volgen. Alle trainingen die wij aanbieden kun je aanvragen met de STAP-subsidie.
 2. Je meldt je voor deze training eerst bij ons aan. Neem hiervoor contact met ons op.  Wij helpen je verder met jouw inschrijving en aanvraag STAP-subsidie! Let op: geen “winkelwagen bestelling” plaatsen op deze site.
 3. Wij maken een STAP-aanmeldbewijs en sturen deze naar jou per e-mail.
 4. Je vraagt zelf STAP-budget aan via de officiele website STAPuwv.nl op bovenstaande momenten (tijdvakken). Bij deze aanvraag voeg je het STAP-aanmeldbewijs toe.
 5. Het UWV beoordeelt of je recht hebt op de STAP-subsidie. Je ontvangt binnen 4 weken na aanvraag bericht over de afhandeling van jouw aanvraag.
 6. Je ontvangt een akkoord of afwijzing van het UWV. Let op: Wij krijgen het alleen te weten als je recht hebt op het STAP-budget. Word jouw aanvraag afgewezen? Dan moet je dit zelf aan ons doorgeven.
 7. Is jouw aanvraag goedgekeurd? Fijn. Dan factureren wij het subsidiabele bedrag. Een eventueel resterend bedrag factureren wij naar jou.
 8. Je ontvangt alle informatie voor een training via ons en volgt deze op locatie of online.
 9. De training is afgerond. Je ontvangt van ons een Bewijs van Deelname.

Stappenplan voor werkgevers

Een medewerker doet de scholingsaanvraag en dit hoeft niet in overleg met de werkgever. De werkgever krijgt ook geen bericht als de STAP-subsidie is toegekend. Vanwege privacywetgeving mogen wij de werkgever daarover niet informeren. Medewerker en werkgever moeten hier zelf afspraken over maken.

Wil je dat een medewerker een specifieke training volgt met subsidie? Volg dan bovenstaand stappenplan. Als dat niet lukt kan je bij ons regelen dat een training toch doorgaat via de reguliere, betaalde weg. Laat het ons weten zodat we hier rekening mee kunnen houden. Op deze manier kan de werknemer de training altijd volgen:

 1. Als de STAP-subsidie wordt toegekend dan wordt de optie definitief.
 2. Bij niet toekenning van de subsidie wordt een factuur naar de werkgever gestuurd.

Indien een training of opleiding duurder is dan €1000 wordt een restfactuur naar de medewerker gestuurd. Deze factuur kan ook naar de werkgever worden gestuurd als medewerker en werkgever hier afspraken over hebben gemaakt. De medewerker ontvangt na toekenning van de subsidie van ons een bevestiging van aanmelding voor de training. Bij deze bevestiging zit een intakeformulier waar de medewerker factuurgegevens op kan vermelden.

Welke subsidieregelingen zijn er naast de STAP-regeling?

Als je scholing nodig hebt zijn er meer mogelijkheden dan het STAP-budget. Een beknopt overzicht:

STAP-budget aanvragen?

Dat kan eenvoudig via ons. Neem hiervoor contact met ons op en we helpen je verder. Het aanvragen van het STAP-budget kan vervolgens via het STAP-portaal van het UWV.

Let op: voordat je het subsidiebudget aanvraagt in het STAP-portaal van UWV, moet je jezelf eerst als deelnemer hebben ingeschreven bij ons. Na deze inschrijving krijg je namelijk een STAP-aanmeldingsbewijs en dat moet als bijlage bij jouw STAP-aanvraag worden geüpload.

Start je STAP-budget aanvraag