Geplaatst op Geef een reactie

Wat is de Recruitercode? Het ontstaan, doel en de principes

Recruitercode logo

Recruitercode logoDe Recruitercode vertegenwoordigt een belangrijk initiatief van Nederlandse recruiters, opgericht om het beroep van recruiter te professionaliseren en ethische normen te stellen.

Dit artikel verkent de achtergrond, doelen en kernprincipes van deze gedragscode.

Achtergrond en ontstaan

Gestart in 2018 door een groep recruitmentprofessionals, is de Recruitercode ontworpen als reactie op de groeiende behoefte aan transparantie en integriteit binnen de sector. Na uitgebreide consultaties en discussies met marktdeelnemers, is een gedragscode geformuleerd die als leidraad dient voor elke professional binnen het recruitmentveld.

Doelen van de Recruitercode

De primaire doelstelling van de Recruitercode is het bevorderen van bekwaamheid en integriteit onder Nederlands recruiters. Door duidelijke richtlijnen te bieden, helpt deze code recruiters niet alleen om hun professionele praktijken te verbeteren, maar versterkt het ook het vertrouwen van sollicitanten en bedrijven in recruitmentprocessen.

Kernprincipes van deze beroepscode

De code bevat bijna 40 bepalingen die onder andere focussen op:

  • Kennis en gedrag: De code benadrukt het belang van deskundigheid en ethisch handelen in alle recruitmentactiviteiten.
  • Eerlijkheid: Het stelt dat recruiters altijd moeten handelen in het beste belang van zowel de kandidaat als de opdrachtgever, zelfs als dit tegenstrijdig kan lijken met eigen belangen.
  • Integriteit: De Recruiter draagt positief bij aan de algehele reputatie van recruitment, benadert geen kandidaten met fictieve vacatures, en is transparant over werkzaamheden die mogelijk strijdig zijn met de opdracht of het belang van de organisatie of kandidaat.
  • Anti-discriminatie: De Recruiter is zich bewust van eigen vooroordelen en discrimineert niet, kent de wettelijke kaders die gelden voor discriminatie en past deze toe, en zorgt ervoor dat geselecteerd wordt op basis van toetsbare functierelevante criteria.
  • Basiskwalificaties: De Recruiter heeft algemene kennis van de werking van de arbeidsmarkt, kennis van de branche waarvoor zij werft, kan de haalbaarheid van de functie-eisen inschatten en hierover adviseren, en is vaardig in het voeren van een sollicitatiegesprek.

Registratie en compliance voor Nederlandse recruiters

Recruiters die zich aanmelden om de Recruitercode te volgen, verbinden zich aan deze ethische standaarden en demonstreren hun toewijding aan kwalitatief hoogwaardige recruitmentpraktijken. Registratie is een blijk van professionaliteit en ethische verbintenis binnen de industrie.

Voor wie is deze Recruitercode relevant?

Deze beroepscode is relevant voor iedereen in de recruitmentindustrie, van onafhankelijke recruiters tot grote recruitmentbureaus. Ook sollicitanten en bedrijven die de diensten van recruiters inschakelen, kunnen profiteren van de standaarden die door deze code worden gezet.

De Recruitercode is meer dan alleen een set regels; het helpt bij het uitoefenen van het vak en definieert ontwikkelingsmogelijkheden. Het is een beroepscode waarmee de recruiter ook richting kandidaten communiceert wat deze van hem of haar mag verwachten.

Voor meer informatie bezoek Recruitercode.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *