Geplaatst op

De 6 beste tips hoe recruiters alles uit LinkedIn kunnen halen

LinkedIn is voor recruiters een potentiële goudmijn. Zelfs als je alleen een gratis account hebt kun je er al geschikte kandidaten vinden. Het uitgangspunt: zorg ervoor dat je eigen profiel op orde is, zoek slim en benader kandidaten pro-actief.  

Een veelgemaakte denkfout onder recruiters is dat ze meer gaan adverteren als ze weinig sollicitanten hebben. Zo bereiken ze meer mensen en dus automatisch ook meer kandidaten.

Denken ze.

In een van mijn vorige blogs (over denkfouten bij startende recruiters) schreef ik al dat je je beter kunt richten op kwalitatief goede kandidaten dan op de kwantiteit ervan. Dat doe je onder meer door LinkedIn slim te gebruiken. Ik geef over dit onderwerp een masterclass en deel hier alvast een paar tips met je.

Het LinkedIn-profiel van een recruiter

Kijk eerst eens kritisch naar je eigen profiel. Dat gaan kandidaten immers meteen bekijken als jij ze benadert. Ze zien je foto, je naam en de kopregel. Bij die laatste hebben veel mensen hun functie en de bedrijfsnaam staan. Maar als jij recruiter bent bij of voor een relatief onbekende organisatie is dat niet handig, daar zullen mensen niet meteen op aanslaan.

Als je naar specialisten op zoek bent, maak van jezelf dan ook een (specialisme-)recruiter, bijvoorbeeld een .NET-recruiter, recruiter in de zorg of een horecarecruiter. Zo’n specialisme helpt je om aansluiting te vinden bij de kandidaat. Ikzelf zet regelmatig een concrete vacature in mijn kopregel als ik heel gericht op zoek ben naar bepaalde IT-professionals.

Het LinkedIn-netwerk van een recruiter

Probeer ook je eigen netwerk te vergroten. Hoe groter je netwerk namelijk, hoe interessanter je bent voor LinkedIn en hoe meer het netwerk je berichten laat zien. Voeg een of twee superconnectors met meer dan 10.000 eerstegraads connecties aan je netwerk toe, ook al ken je ze niet. Je netwerk aan tweede- en derdegraads connecties groeit dan explosief, waardoor je berichten weer veel vaker gelezen worden.

Het gaat natuurlijk niet alleen om kwantiteit: ik heb niet zoveel aan een groot netwerk in India. Maar ik accepteer wel elk verzoek van een recruiter of hr-medewerker in Nederland. Voeg me dus gerust toe!

Goed zoeken in LinkedIn

Over dit onderwerp kan ik uren praten. Ik zal me hier beperken tot 3 tips.

  1. Maak gebruik van Boolean Search. Met termen als AND en OR kun je een zoekopdracht beperken of juist uitbreiden. LinkedIn heeft zelf een handig overzicht gemaakt met alle logica achter dit zoeksysteem. Bij vacaturebanken en andere sociale media kun je deze zoekmethode meestal ook gebruiken, dus het is essentieel dit te beheersen.
  2. Bekijk het profiel van iemand die de functie waarvoor jij iemand zoekt al heeft bij de organisatie waarvoor je zoekt. Dan vind je misschien net andere zoektermen dan degene die je zelf zou gebruiken.
  3. Zoek altijd meertalig. Veel Nederlanders hebben hun profiel in het Engels opgesteld. Het zou zonde zijn als je hierdoor profielen niet tegenkomt.

Het benaderen van kandidaten via LinkedIn

Als ik via LinkedIn 50 tot 100 kandidaten heb gevonden ga ik de profielen lezen. Ik maak een eerste selectie van 10 tot 20 kandidaten die ik per se wil spreken. Hen stuur ik een persoonlijk bericht. Dat is dus iets anders dan blindelings naar een grote groep mensen de vacaturetekst sturen. Zie zo’n eerste berichtje als het startgesprek van een conversatie; ga niet meteen in de verkoopstand.

Door deze aanpak — van profilering tot en met het maken van een goede shortlist van potentiële kandidaten — krijg ik op 65 procent van mijn berichten een reactie. Ter vergelijking: de gemiddelde responsrate op LinkedIn is 22 procent.

Alles weten over recruitment via LinkedIn?

Ik zei het in de intro al: LinkedIn is voor recruiters een goudmijn, maar dan moet het je het netwerk wel op de juiste manier gebruiken. De pro-actieve benadering die ik hierboven beschrijf kost je aan de ene kant meer tijd, maar levert je aan de andere kant ook tijd op: je hebt hierdoor eerder de juiste kandidaat te pakken.

In mijn Masterclass Recruitment via LinkedIn deel ik nog veel meer tips voor het optimaal benutten van dit zakelijke sociale netwerk. Schrijf je dus snel in!